Resepi Karipap Cheese Tak Pedas

Bahan bahan;
KULIT
Tepung (dalam 2 cawan)
Butter/Marjerin (dalam 3 sudu)
Garam sesudu kecik
Daun sup hiris halus
Air sejuk peti ais
INTI
Bawang merah, bawang putih
Lada hitam serbuk
Daun sup hiris
Kentang potong kiub kecik
Sayur campur frozen (carrot+jagung+peas)
Daging ayam, potong kecik kecik
Cendawan
Susu full cream
Bancuhan air tepung
Perisa (garam/stok ayam/etc)
Cheese mozarella - masuk masa nak bungkus nanti
Masakkan dulu inti karipap. Tumis bawang merah, bawang putih dan lada hitam sampai naik bau. Kot tak tau maksud naik bau, makna dia sampai ada la bau sedap keluar dari kuali korang tu. Lepas tu masukkan ayam, masukkan cendawan. Tumis sampai cendawan layu. Maknanya cendawan tu ada keluarkan air sikit, tu layu la tu.
Masukkan kentang dan frozen vege. Masukkan air sikit dlm suku cawan. Perasakan. Masak sampai kentang lembut, air kering sikit.
Bila kentang dah lembut, masukkan susu full cream dlm setengah cawan, didihkan. Bancuh 2 sudu tepung dengan air, masukkan dalam kentang, gaul gaul sampai dah tak berkuah sangat.
Siap, ketepikan dan biar sejuk.
Gaulkan tepung dengan butter dan garam sampai adunan tu nampak berderai. Lepas tu masukkan daun sup hiris tu, gaul rata rata. Masukkan air sejuk sikit sikit. Agak agak tau, jangan sampai lembik sangat doh tu. Kot terlajak, tambah balik tepung sikit. Yang ni penting; air bancuh tu kena air sejuk peti ais tau, baru kulit karipap tu nanti rangup.
Lepas tu korang bahagikan doh tu jadi bola kecik agak agak saiz untuk sekeping kulit karipap. Canaikan bola tu leper, masukkan inti dalan sesudu, masukkan cheese jugak. Pastu tutup, kelim. Cara kelim, tengok video dah up kat bawah.
Siap dah, boleh la goreng buat jamu nafsu.
Psstt.. Tips goreng karipap kulit licin, jangan tunggu sampai minyak betul2 panas baru nak masukkan karipap. Masukkan masa minyak baru nak jadi panas betul tu. InsyaAllah floles kulit karipap korang tu.. hehe 😁

Comments