Resepi Donut Gebu

Bahan-bahan:

500 gm Tepung High Protein 
12 gm Yis
5 gm Bread improver 
60 gm Gula caster 
5 gm Garam 
3 gm Baking powder
70 gm Butter/marjerin
100 gm Susu cair
2 biji Kuning Telur 
80 gm Air + ais 
30 gm Potato flake ( gaulkan dengan air suam 100gm )
Klu takde potato flake guna kentang ori yg dilenyek sebanyak 100 gm .
Minyak masak untuk mengoreng

Cara-caranya :
1. Masukkan semua bahan ke dalam mixer dan uli hingga doh licin dan elastik .
2. Keluarkan doh dan letakkan doh di atas meja yang telah di tabur sedikit tepung .
3. Timbang doh seberat 40 gm sebiji dan bulat-bulatkan sehingga habis .
4. Rehatkan doh anggaran 10-15 minit .
5. Tekan-tekankan sedikit doh bulat dengan jari dan buat lubang di tengahnya .
6. Tutup dengan plastik supaya permukaan doh tidak kering .
7. Rehatkan doh lagi dalam 45-60 minit .
8. Setelah donut naik kembang sebanyak 2 kali ganda kini masanya untuk proses menggoreng pula .
9. Masukkan minyak ke dalam kuali dan campurkan 4 tbsp shortening ke dalam minyak dan panaskan minyak tersebut . 
10. Pastikan minyak betul2 panas dengan api sederhana besar . 
11. Angkat donut ke dalam kuali untuk menggoreng . 
12. Masukkan ke dalam kuali dan terus kalihkan donut tersebut . Biarkan sebelah masak dan balikkan sebelah lagi . 
13. Goreng hingga kedua-dua belah donut garing. 
14. Setelah masak , toskan minyak .
15. Setelah suam2 salutkan donut ke dalam mangkuk gula kaster dan ratakan gula tersebut . 
16. Susunkan donut tadi dalam tray 








Comments

Post a Comment