Puding Sagu Gula Melaka


Oleh: Azie Kitchen
Sagu:
1 cawan biji sagu warna putih
1 liter air
1 helai daun pandan - carik & simpul
*Jagung manis (optional)

Cara-Cara:
•Rendam biji sagu lebih kurang setengah jam atau sehingga agak kembang sedikit. Kemudian toskan airnya.
•Didihkan air bersama daun pandan dalam periuk. Setelah mendidih, masukkan sagu tadi dan masak sehingga sagu bertukar jernih. Tutup api dan biarkan seketika.
•Toskan sagu dan lalukan dibawah air paip yang mengalir untuk buang kanji. 
•Tuangkan ke dalam acuan yang disukai. Masukkan dalam peti sejuk untuk disejukkan.
Air Gula:
1 ketul gula melaka
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan air
1 helai daun pandan - carik & simpul
Cara cara:
•Satukan semua bahan. Masak hingga gula larut dan pekat kemudian tapis.
Kuah Susu Kastard
Bahan-bahan:
1 tin susu cair
4 cawan air
3 sudu besar tepung kastard
Gula secukup rasa
1/2 sudu kecil garam
Cara cara:
Campurkan semua bahan diatas, masak sehingga semuanya larut. Sentiasa kacau hingga mendidih.
Kuah sedia digunakan untuk dimakan bersama puding sagu dan jagung manis.
Cara Menghidang:
Keluarkan sagu dari acuan, masukkan dalam mangkuk. Tuang gula melaka dan susu cair. Letak sesudu jagung manis. Sedia untuk dinikmati. Sedap dimakan sejuk sejuk.

Comments