PUDING ROTI DENGAN SOS KASTARD


Bahan-bahan untuk puding roti:
8 - 10 keping roti
2 cawan susu segar / susu kotak ducth lady
4 sudu besar gula halus / gula pasir pun boleh
2 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
2 sudu besar mentega/marjerin (cairkan)
1 kotak kecil kismis (nak buh banyak mana ikut suka)

Cara Penyediaan Puding Roti:
1. Masukkan susu segar, gula halus, telur, dan esen vanilla dalam satu bekas. Kacau sebati. Nak guna mixer pun boleh. Tapi jangan sampai kembang. Kak Mel whisk jer.
Sapu loyang dengan mentega/
2. Sapu loyang ngan minyak/marjerin.
3. Carikkan roti dalam 3 atau 4 bahagian atau ikut sukalah berapa bahagian, dan masukkan dalam loyang.
4. Pastu curah ler campuran susu gula, telur dan esen vanila tadi atas roti yang dalam loyang tu. Jangan curah kat roti dalam plastik gardenia pulop.
5. Tekan-tekan sikit kasi meresap kuah tu. Pastu curah ler marjerin yang dicairkan tadi kat atas...selak2 skit kasi masuk celah-celah roti...tinggal la skit biar kat permukaan...nanti roti jadi rangup dan sodappp.
6. Jangan lupa tabur kismis di atasnya.
7. Bakar dengan suhu 180˚C 35 minit. Pastu Kak Mel naikkan suhu kepada 200˚C dan bakar lagi selama 10-15 minit untuk hasil yang lagi superb.
DAhhhhhh siappppp puding...Yeayyyyy

Bahan-bahan untuk sos kastard:
1 tin susu cair
1/4 tin air (guna tin susu cair tadi) - Kak Mel buh 1 cawan air
2 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar gula halus/gula pasir pun boleh
1 sudu teh esen vanilla

Cara Penyediaan Sos Kastard:
1. Satukan semua bahan2 di atas di dalam periuk.
2. Kacau hingga sebati dulu....pastu baru letak atas api.
3. Guna api sederhana dan kacau sampai menangis....gurau jer. Kacau sampai pekat. Lebih kurang 5 - 7 minit kat atas api. Kalau pekat sangat, tambah jer air panas kasi cair sikit. Ejas tengok sendiri. Yang penting jangan duk pegi tengok cita kartun dan tinggalkan sos kastard atas dapur. Kacau jangan benti. Kak mel guna Whisker tu jer untuk kacau.

Comments