Kek Kukus Borneo

Kek ini perlu dikukus selama 4 jam dan air perlu ditambah dgn menggunakan air panas. 

Guna loyang 8 inci kalau nk kek tinggi n nak rendah guna loyang 9 inci... 

Bahan

500 gm mentega (saya guna Anchor) 
 1 1/2 cawan gula 
 2 sudu teh esen vanila 
 5 biji telur gred A@6 biji gred B 
 1 tin kecil susu pekat 
 100grm horlicks Sultana mix fruits 
550grm Tepung gandum
 600grm -tepung diayak 3 kali 
 2 sudu teh soda bikarbonate

 Cara 

1. Pukul mentega n gula sehingga kembang menggunakan mixer. Jgn lupa masukkan esen vanila. 
2. Masukkan telur satu persatu dan pukul sehingga sebati. Jgn lupa masukkan susu pekat n horlicks. 
3. Ayak tepung 3 kali n ambil secawan tepung n gaulkan dgn sultana mix fruit agar tak mendap. 
4. Masukkan sultana mix fruit sedikit demi sedikit sehingga habis menggunakan spatula. 
5. Baru masukkan kesemua tepung gandum dan soda bikarbonate. 
6. Pastikan air kukusan dah panas baru masukkan loyang tadi yg dah dibalut dgn aluminium foil utk mengelakkan air masuk ke dlm loyang adunan. 

Masak sehingga 4 jam n dibiarkan sejuk dlm suhu bilik baru masukkan ke dlm peti sejuk semalaman. Keeseokan hari barulah dipotong. Selamat mencuba.

Comments